Sint-Sebastiaan

Sebastianus (+ 20/01/288)
door Björn Wastyn

[1], zo heette Sint-Sebastiaan oorspronkelijk, werd in de 3de eeuw na Christus geboren in de Franse stad Narbonne. 






Hij leefde hoofdzakelijk in Milaan en was onder keizer Carinus (250-285) soldaat. 
Onder de daaropvolgende keizer, Diocletianus (236-316), schopte hij het zelfs tot algemeen leider van de praetoriaanse garde[2].

In tegenstelling tot wat gangbaar was in die tijd, waren de ouders van Sebastiaan christenen. 
Hijzelf nam eveneens het risico om zich te bekeren tot deze verboden (en door de Romeinen vervolgde) godsdienst. 

Hierbij doen enkele legendes de ronde, die vertellen dat Sebastianus wonderen zou hebben verricht.  Ook zou hij de tweeling Marcus en Marcelianus overtuigd hebben om niet te vluchten, maar te kiezen voor de marteldood in naam van het christendom.

Toen keizer Diocletianus ontdekte dat het hoofd van zijn elitetroepen een christen was, werd Sebastianus gearresteerd en op het Marsveld doorzeefd met pijlen van de boogschutter-garde.  Sommige verhalen vertellen dat hij hierbij op een vernederende manier naakt aan een boom werd vastgebonden.

Een Griekse vrouw, Irene, wilde hem uit naastenliefde begraven, maar merkte dat Sebastianus nog in leven was. 


Ze nam hem mee naar huis en verzorgde zijn wonden.  Enkele dagen later stond Sebastianus op de trappen van de tempel om te verkondigen dat God hem had laten leven zodat hij de keizers zou kunnen wijzen op hun onrechtvaardige houding tegenover de gemeenschap van de christenen.
Opnieuw werd hij gearresteerd.  Hij belandde in het Circus van Rome waar hij werd doodgeknuppeld.  Als ultieme vernedering werd zijn lichaam in de Cloaca Maxima (de openbare riool van de stad Rome) gegooid, zodat men hem zeker niet zou kunnen begraven.  Dit alles gebeurde op 20 januari 288, de dag waarop Sint-Sebastiaan zijn naamdag heeft.
De volgende nacht verscheen Sebastianus in een visioen aan een meisje.  Sommige legenden vertellen dat het Irene was, maar een ander verhaal spreekt van de Heilige Lucina.  Hij vertelde waar ze zijn lichaam kon vinden zodat ze hem kon begraven in de catacomben aan de Via Appia (de Appiaweg, waar tegenwoordig de “basiliek van Sint-Sebastiaan buiten de Muren” staat.

Voor haar toedracht in het hele verhaal werden alle medeplichtigen ter dood veroordeeld.  Irene echter werd tot het bordeel veroordeeld. 

Hoewel ze een mooie dame was, werd ze -om de een of andere reden- niet één keer door een klant uitgekozen.  De keizers besloten haar dan maar te verbannen naar het eiland Thera, waar de stadsnaam Santorini nog verwijst naar Sancta Irena.

Sebastianus zelf werd waarschijnlijk in de 9de eeuw heilig verklaard.  Hij werd de beschermheilige van de boogschutters, soldaten en jagers. 


Sint-Sebastiaan in ons clublokaal,
Luciaan Volcke, 1968.

Ook de steenhouwers, tuiniers, kleermakers en brandweerlieden rekenen op zijn steun.  Hij werd bovendien één van de pestheiligen: kinderen kregen zijn naam (Sebastien, Sebastiaan, Bas) om gespaard te blijven van de pest, lepra en zweren.

Als patroonheilige van de schutters vinden we hem voor het eerst terug in Brussel (1213), Merchtem (1300), Ieper (1305), Antwerpen (1306) en Gent (1314).  Een eerste vermelding in Kortrijk en omstreken vinden we pas terug in 1423, meer dan honderd jaar voor de vermoedelijke stichting van onze eigen schuttersgilde.

In de volkskunde vinden we Sint-Sebastiaan op 20 januari terug als derde van de vriesheiligen, de zogenaamde drie harde koppen (Sint-Paulus van Theben, Sint-Antonius Abt en Sint-Sebastiaan).
Hierdoor vinden we een heleboel rillende weerspreuken[3] terug:

fig.[4]

-   Sint Bastje, is een hard gastje.
 
-   Sebastiaan en was geen kniezer,
    maar blijft een grote vriezer.

-   Geeft Sint-Sebastiaan vorst zonder dooi,
    dan ’t slechtste gras wordt ’t beste hooi.

-   Sint-Bastiaan laat ’t sap in de bomen gaan.

-   Vriezen op Sint-Sebastiaan,
    es op Lichtmisse gedaan.

-   Sebastiaan die het were maakt,
    doet het vriezen dat het kraakt.

-   Met Sint-Sebastiaan komt de winter aan
    of hij is gedaan.




[1] afb.onder: Sint-Sebastiaan, door Andrea Mantegna, ±1459, Kunsthistorisches Museum Wenen
[2] een speciale militaire eenheid, gevormd door Romeinse militaire elite die de keizerlijke lijfwacht vormde.
[3] Weerspreuken januari - http://www.meteo-maarssen.nl/
[4] afb.: Sint-Sebastiaan, Sandro Botticelli, 1474, Staatliche Museen Berlijn.